OctaFX | OctaFX Forex Broker
Buka akaun dagangan
Copytrading

Terma dan Syarat OctaFX Copytrading

OctaFX Copytrading (kemudian daripada ini—’Perkhidmatan’) ialah perkhidmatan yang membolehkan pedagang (kemudian daripada ini—’Penyalin’) menyalin dagangan daripada pedagang lain (kemudian daripada ini—’Pakar’) dan boleh diaktifkan dengan memilih 'Mula Menyalin'.

1. Penyalin perlu melakukan perkara berikut untuk memohon Perkhidmatan ini:

 1. Berdaftar dan log masuk sebagai pelanggan di laman web OctaFX
 2. Menambah wang ke Dompet
 3. Mula menyalin.

2. Penyalin berhak melakukan perkara berikut:

 1. Berhenti menyalin dagangan pada bila-bila masa dengan memilih ‘Berhenti menyalin’
 2. Mengedit parameter menyalin melalui fungsi Edit, sebelum melabur dengan Pakar dan semasa menyalin dagangan
 3. Menyalin sebanyak mana Pakar (semua langganan semasa boleh ditemui di bawah tab Saya dalam Penarafan Pakar atau Ruangan Penyalin anda)
 4. Menutup mana-mana dagangan secara manual pada bila-bila masa dalam Ruangan Penyalin.
 5. Membatalkan langganan daripada Pakar dan berhenti menyalin dagangan Pakar dengan mengklik ‘Berhenti Menyalin’. Untuk membatalkan langganan, Penyalin perlu menutup semua dagangan. Selepas membatalkan langganan, semua dana yang dilaburkan dengan Pakar dan keuntungan dikembalikan ke Dompet Penyalin.
 6. Tetapkan salah satu daripada dua pilihan untuk cara volum pelaburan Penyalin akan dikira untuk penyertaan dalam setiap operasi pelaburan bagi setiap Pakar tertentu (Penyalinan Saiz Penuh 1 kepada 1 atau Secara Berkadaran dengan Dana Penyalin). Dua pilihan ini diterangkan dengan jelas dalam Fasal 4, Sub-fasal 5 bagi Terma dan Syarat ini.

3. Perkhidmatan ini disediakan di platform Metatrader 4.

4. Rutin membuka dagangan disalin:

 1. Penyalin hanya menyalin dagangan yang telah dibuka oleh Pakar selepas melanggan Pakar dalam Perkhidmatan ini. 
 2. Pesanan henti rugi/ambil untung tidak akan dilihat dalam Ruangan Penyalin, tetapi jika pesanan ini dicetuskan pada akaun Pakar, dagangan salinan juga akan ditutup.
 3. Pilihan Peratusan Penurunan disediakan pada waktu bermulanya langganan kepada akaun Pakar dan digunakan untuk menyesuaikan risiko Penyalin apabila menggunakan perkhidmatan ini. Jika perbezaan dalam peratusan antara baki dan ekuiti akaun Penyalin lebih besar daripada nilai yang ditetapkan sebagai Peratusan Deposit apabila dagangan baru dibuka pada akaun Pakar, maka dagangan itu tidak akan dibuka pada akaun Penyalin.
 4. Apabila sudah melanggan Pakar, Penyalin menentukan jumlah dana untuk ditolak daripada Dompet dan dilaburkan dengan Pakar yang dipilih. Dana ini dan keuntungan anda akan dikembalikan ke Dompet anda apabila anda berhenti menyalin Pakar.
 5. Volum dagangan yang disalin dipilih daripada dua pilihan.   

  5.1. Penyalinan saiz penuh 1 kepada 1 bermakna volum dagangan yang dibuka oleh Pakar sama dengan volum dagangan penyalin, dibuka untuk Penyalin.  

  5.2. Secara berkadaran dengan dana Penyalin bermakna volum tersebut bergantung pada nisbah leveraj dan ekuiti untuk kedua-dua akaun Pakar dan Penyalin, dan dikira seperti berikut: Volum (dagangan disalin) = Ekuiti (Penyalin)/Ekuiti (Pakar) x Leveraj (Penyalin)/Leveraj (Pakar) x Volum (Pakar).

 6. Nisbah leveraj Penyalin ditetapkan pada 1:500. Penyalin yang ingin melaraskannya perlu menghubungi Sokongan Pelanggan OctaFX.
 7. Apabila perkhidmatan diaktifkan, dagangan akan disalin ke akaun Penyalin tanpa mengambil kira sama ada pemilik akaun ini mendaftar masuk atau tidak.

5. Had dikenakan:

 1. Volum minimum bagi dagangan disalin ialah 0.01 lot, volum maksimum bagi dagangan disalin ialah 100 lot.
 2. Jika volum dagangan disalin kurang daripada 0.01 lot selepas pengiraan dibuat, maka dagangan tidak akan dibuka pada Akaun Penyalin.
 3. Jika volum dagangan disalin lebih besar daripada 100 lot selepas pengiraan dibuat, maka dagangan tidak akan dibuka pada akaun Penyalin.

6. Jika Pakar mengubah ekuiti (dengan membuat deposit atau pengeluaran) atau leveraj, semua dagangan disalin mengekalkan volum awal mereka pada akaun Penyalin.

7. Semua syarat dagangan (leveraj, swap, spread) Penyalin adalah sama dengan syarat untuk akaun MT4 Micro.

8. Akaun Pakar mestilah jenis MT4 Micro. 

9. Perkhidmatan ini berhak untuk menyekat bilangan Akaun Pakar yang boleh dibuat oleh Pakar pada bila-bila masa tanpa pemberitahuan awal mengikut budi bicara.

10. Pakar menentukan jenis komisen (daripada dua jenis—'Tetap setiap Satu Lot' dan 'Perkongsian Hasil') dan dikira bagi pesanan menyalin secara bebas. Komisen Tetap setiap Satu Lot boleh antara $0 hingga $15 setiap lot dagangan yang dibuka oleh Penyalin. Komisen Perkongsian Hasil boleh antara 1% hingga 50% daripada laba Penyalin. Bayaran komisen dikumpulkan dalam tempoh seminggu dan dibayar ke Dompet Pakar pada hujung minggu ini.

11.

a)Jika Pakar mengenakan komisen Tetap setiap Satu Lot dan merupakan IB bagi Penyalin, komisen agregat (komisen IB + komisen Copytrader) tidak boleh melebihi $15 setiap lot dagangan. Dalam hal ini, komisen CopyTrade akan digunakan. Sebagai contoh, jika Pakar mengambil komisen $5 bagi setiap lot dagangan untuk perkhidmatan IB dan komisen $15 bagi setiap lot dagangan untuk perkhidmatan Pakar, Pakar tersebut akan mendapat $15 bagi setiap lot dagangan secara keseluruhannya ($15 bagi setiap lot—komisen CopyTrader, $0—komisen IB).

b)Jika Pakar mengenakan komisen Perkongsian Hasil dan merupakan IB bagi Penyalin, komisen agregat (komisen IB + komisen Copytrader) berjumlah $5 + jumlah komisen Perkongsian Hasil.

c) Jumlah komisen yang Penyalin bayar kepada Pakar ditetapkan pada masa Penyalin menekan 'Mula Menyalin'. Sekiranya Pakar mengubah jumlah komisen tersebut, perubahan itu hanya digunakan untuk pelaburan yang seterusnya dengan Pakar ini.

12.Bonus Salindagang

-Bonus berjumlah 50% daripada dana dilaburkan pada awal menyalin Master Trader.

-Bonus hanya boleh digunakan sekali dengan satu Pedagang Pakar pada tarikh promosi.

-Bonus ini tidak boleh digunakan untuk pelaburan yang berterusan.

-Jika ekuiti akaun anda kurang daripada saiz bonus, Bonus akan dibatalkan.

-Penyalin boleh membatalkan Bonus secara manual di Kawasan Penyalin.

-Bonus dibatalkan apabila Penyalin berhenti menyalin Master Trader.

-Selepas pembatalan, Bonus tidak boleh digunakan lagi atau diaktifkan semula.

-OctaFX boleh menolak permohonan bonus pelanggan pada bila-bila masa tanpa pemberitahuan awal atau memberikan alasan untuk keputusan tersebut.

-OctaFX boleh membatalkan bonus pelanggan pada bila-bila masa tanpa pemberitahuan awal.

-Sebarang situasi yang tidak dinyatakan dalam peraturan ini adalah tertakluk kepada keputusan Syarikat.

-OctaFX mempunyai hak untuk mengubah, mengemaskini atau membatalkan promosi ini dengan notifikasi pada berita Syarikat.

13. Percubaan Percuma

- Pedagang Master boleh mengaktifkan dan menyahaktifkan Percubaan Percuma pada bila-bila masa.

- Percubaan Percuma akan diaktifkan apabila Penyalin mula menyalin Akaun Master sekiranya: 

 1. Pedagang Master mempunyai Percubaan Percuma yang tersedia untuk Akaun Master ini
 2. Penyalin belum mengaktifkan Percubaan Percuma untuk Akaun Master ini.

- Jika Pedagang Master membatalkan Percubaan Percuma, ia akan terus berfungsi untuk Penyalin yang telah mengaktifkannya.

- Jika Penyalin berhenti menyalin Akaun Master ketika Percubaan Percuma masih aktif, Penyalin tidak akan dapat mengaktifkan Percubaan Percuma untuk Akaun Master ini.

- Selepas Percubaan Percuma tamat, langganan Penyalin akan tertakluk kepada syarat terdahulu, termasuk jumlah komisen.

13. Jenis komisen ditetapkan pada masa penciptaan Akaun Pakar dan tidak boleh ditukar selepas itu.

14. Statistik dagangan Penyalin hanya boleh dilihat oleh Penyalin.

15. Statistik dagangan Pakar boleh dilihat oleh orang awam.

16. Penyalin tidak mempunyai akses kepada terminal dagangan. Semua tindakan dengan langganan dan dagangan mereka dibuat di bawah Ruangan Penyalin.

17. Jika Perkhidmatan ini dengan sewajarnya mengesyaki bahawa Penyalin melanggar peraturan Deposit dan Pengeluaran yang diterangkan di bawah Perjanjian Pelanggan atau peraturan negara kediaman Penyalin, Perkhidmatan ini berhak untuk menggantung pemberian perkhidmatan kepada Penyalin tersebut.

18. Sila ingat bahawa Pakar boleh mempunyai dagangan yang menguntungkan mahupun kerugian.

Start livechat