OctaFX | OctaFX Forex Broker
Daftar masuk
Buka akaun

OctaFX Copytrading

Terma dan Syarat OctaFX Copytrading

OctaFX Copytrading (kemudian daripada ini—’Perkhidmatan’) ialah perkhidmatan yang membolehkan pedagang (kemudian daripada ini—’Penyalin’) menyalin dagangan daripada pedagang lain (kemudian daripada ini—’Pakar’) dan boleh diaktifkan dengan memilih 'Mula Menyalin'.

1. Penyalin perlu melakukan perkara berikut untuk memohon Perkhidmatan ini:

  1. Berdaftar dan log masuk sebagai pelanggan di laman web OctaFX
  2. Menambah wang ke Dompet
  3. Mula menyalin.

2. Penyalin berhak melakukan perkara berikut:

  1. Berhenti menyalin dagangan pada bila-bila masa dengan memilih ‘Berhenti menyalin’
  2. Mengedit parameter menyalin melalui fungsi Edit, sebelum melabur dengan Pakar dan semasa menyalin dagangan
  3. Menyalin sebanyak mana Pakar (semua langganan semasa boleh ditemui di bawah tab Saya dalam Penarafan Pakar atau Ruangan Penyalin anda)
  4. Menutup mana-mana dagangan secara manual pada bila-bila masa dalam Ruangan Penyalin.
  5. Membatalkan langganan daripada Pakar dan berhenti menyalin dagangan Pakar dengan mengklik ‘Berhenti Menyalin’. Untuk membatalkan langganan, Penyalin perlu menutup semua dagangan. Selepas membatalkan langganan, semua dana yang dilaburkan dengan Pakar dan keuntungan dikembalikan ke Dompet Penyalin.

3. Perkhidmatan ini disediakan di platform Metatrader 4 dan Metatrader 5.

4. Rutin membuka dagangan disalin:

 1. Penyalin hanya menyalin dagangan yang telah dibuka oleh Pakar selepas melanggan Pakar dalam Perkhidmatan ini.  
 2. Pesanan henti rugi/ambil untung tidak akan dilihat dalam Ruangan Penyalin, tetapi jika pesanan ini dicetuskan pada akaun Pakar, dagangan salinan juga akan ditutup.
 3. Pilihan Peratusan Penurunan disediakan pada waktu bermulanya langganan kepada akaun Pakar dan digunakan untuk menyesuaikan risiko Penyalin apabila menggunakan perkhidmatan ini. Jika perbezaan dalam peratusan antara baki dan ekuiti akaun Penyalin lebih besar daripada nilai yang ditetapkan sebagai Peratusan Deposit apabila dagangan baru dibuka pada akaun Pakar, maka dagangan itu tidak akan dibuka pada akaun Penyalin.
 4. Apabila sudah melanggan Pakar, Penyalin menentukan jumlah dana untuk ditolak daripada Dompet dan dilaburkan dengan Pakar yang dipilih. Dana ini dan keuntungan anda akan dikembalikan ke Dompet anda apabila anda berhenti menyalin Pakar.
 5. Volum dagangan disalin bergantung pada nisbah leveraj dan ekuiti bagi kedua-dua akaun Pakar dan Penyalin, serta dikira seperti berikut: Volum (dagangan disalin) = Ekuiti (Penyalin)/Ekuiti (Pakar) × Leveraj (Penyalin)/Leveraj (Pakar) × volum (Pakar).
  Contoh:
  Ekuiti akaun Pakar ialah $2000 dan leveraj ialah 1:200. Ekuiti akaun Penyalin ialah $200 dan leveraj ialah 1:500. 1 lot dagangan dibuka pada akaun Pakar. Oleh itu, volum dagangan disalin ialah: 200/2000 × 500/200 × 1 = 0.25 lot.
 6. Nisbah leveraj Penyalin ditetapkan pada 1:500. Penyalin yang ingin melaraskannya perlu menghubungi Sokongan Pelanggan OctaFX.
 7. Apabila perkhidmatan diaktifkan, dagangan akan disalin ke akaun Penyalin tanpa mengambil kira sama ada pemilik akaun ini mendaftar masuk atau tidak.

5. Had dikenakan:

  1. Volum minimum bagi dagangan disalin ialah 0.01 lot, volum maksimum bagi dagangan disalin ialah 100 lot.
  2. Jika volum dagangan disalin kurang daripada 0.01 lot selepas pengiraan dibuat, maka dagangan tidak akan dibuka pada Akaun Penyalin.
  3. Jika volum dagangan disalin lebih besar daripada 100 lot selepas pengiraan dibuat, maka dagangan tidak akan dibuka pada akaun Penyalin.

6. Jika Pakar mengubah ekuiti (dengan membuat deposit atau pengeluaran) atau leveraj, semua dagangan disalin mengekalkan volum awal mereka pada akaun Penyalin. 

7. Semua syarat dagangan (leveraj, swap, spread) Penyalin adalah sama dengan syarat untuk akaun MT4 Micro.

8. Akaun Pakar mestilah jenis MT4 Micro atau MT5 Pro. Semua pelanggan boleh mempunyai sebanyak mana Akaun Pakar.

9. Pakar menetapkan komisen untuk menyalin pesanan secara bebas (julat komisen dari $0 hingga $15 setiap lot dagangan yang dibuka oleh Penyalin). Bayaran komisen dikumpulkan dalam tempoh seminggu dan dibayar ke Dompet Pakar pada hujung minggu ini.

10. Jika Pakar ialah IB untuk Penyalin, komisen agregat (komisen IB + komisen Copytrader) tidak boleh melebihi $15 bagi setiap lot dagangan. Dalam keadaan ini, komisen CopyTrade akan digunakan. Sebagai contoh, jika Pakar mengambil komisen $5 bagi setiap lot dagangan untuk perkhidmatan IB dan komisen $15 bagi setiap lot dagangan untuk perkhidmatan Pakar, Pakar tersebut akan mendapat $15 bagi setiap lot dagangan secara keseluruhannya ($15 bagi setiap lot—komisen CopyTrader, $0—komisen IB).

11. Statistik dagangan Penyalin hanya boleh dilihat oleh Penyalin.

12. Statistik dagangan Pakar boleh dilihat oleh orang awam.

13. Penyalin tidak mempunyai akses kepada terminal dagangan. Semua tindakan dengan langganan dan dagangan mereka dibuat di bawah Ruangan Penyalin.

14. Sila ingat bahawa Pakar boleh mempunyai dagangan yang menguntungkan mahupun kerugian.

Mula livechat