OctaFX | OctaFX Forex Broker
Buka akaun dagangan
Back

Apakah Purata Pergerakan?

Purata pergerakan merupakan penanda yang paling efisien dan sering digunakan untuk analisis teknikal. Pedagang dari semua peringkat dapat menentukan trend jangka panjang mereka menggunakan alat ini. Kita akan meneliti cara untuk mengenal pasti sesuatu trend, cara untuk melaksanakan penanda ini untuk tahap sokongan dan rintangan, serta cara untuk menggunakannya sebagai entri dagangan dan isyarat keluar.

Apakah Purata Pergerakan?

Purata pergerakan (MA) menandakan trend purata dalam tempoh yang dipilih, melancarkan tindakan harga dan menapis kekecohan yang berlaku. Ia dibentuk menggunakan harga penutup purata untuk suatu tempoh tertentu. Sebagai contoh, purata pergerakan ringkas sepuluh hari merupakan jumlah harga penutup bagi tempoh sepuluh hari, yang dibahagikan kepada sepuluh.

Purata pergerakan yang paling lazim digunakan adalah:

  • Purata Pergerakan Mudah (SMA), yang menandakan purata pergerakan harga sepanjang tempoh tertentu;

  • Purata Pergerakan Pesat (EMA), yang sama dengan SMA, tetapi menggunakan beban yang lebih berat terhadap harga yang lebih terkini.

Menambah Purata Pergerakan kepada carta anda dalam MetaTrader 4

Anda boleh menambah purata pergerakan kepada carta anda dengan mudah, hanya dengan mengklik pada ikon 'senarai penanda' dalam bar alat dan memilih 'purata pergerakan'. Dari situ anda boleh memilih tempoh dan jenis MA yang anda inginkan. Jika anda menggunakan berbilang purata pergerakan, anda boleh mengubah warna bagi memudahkannya untuk dikenal pasti.

Purata Pergerakan Mudah lwn. Purata Pergerakan Pesat

SMA mempunyai tindak balas yang lebih perlahan terhadap tindakan harga berbanding EMA. Akibatnya, ia menandakan trend atau pembalikan trend yang lebih perlahan, tetapi tidak cenderung kepada isyarat palsu. EMA adalah lebih baik dalam mengenal pasti trend pada peringkat awal, walaupun ia dapat memberikan anda lebih banyak isyarat palsu menjelang tempoh penyatuan.

Menggunakan beberapa jenis purata pergerakan akan memberikan anda gambaran yang lebih luas. Sebagai contoh, seorang pedagang mungkin memilih tempoh SMA yang lebih panjang untuk membantu mereka memahami trend yang lebih luas, dan EMA dengan tempoh yang lebih singkat untuk isyarat entri.

SMA mungkin dapat mengenal pasti tahap sokongan dan rintangan dengan lebih baik kerana ia mencerminkan purata harga yang seimbang sepanjang tempoh masa yang sama.

Bagaimanakah cara untuk mengenal pasti trend menggunakan MA?

Apabila tindakan harga kekal di atas purata pergerakan, ia menandakan bahawa harga berada pada trend menaik. Sebaliknya, jika tindakan harga kekal di bawah MA, ia menandakan trend yang menurun.

Penggunaan beberapa MA secara serentak mungkin bermanfaat dalam mengenal pasti sesuatu trend. Pastikan garisan MA berada dalam susunan yang betul (daripada paling pantas kepada yang paling perlahan dalam trend menaik, daripada yang paling perlahan kepada yang paling pantas dalam trend menurun) untuk mengesahkan bahawa anda berada dalam trend menaik atau trend menurun yang kukuh.

Lintasan Purata Pergerakan

Lintasan MA membantu dalam mengenal pasti waktu permulaan trend baru atau apabila trend sedia ada bakal mengalami pembalikan.

Momentum menaik akan disahkan dengan lintasan kelembuan, apabila MA jangka pendek akan bersilang di atas MA jangka panjang. Keadaan ini boleh dikenali sebagai 'Lintasan Emas'. Momentum menurun disahkan dengan lintasan keberuangan, apabila MA jangka pendek bersilang di bawah MA jangka panjang, yang turut dikenali sebagai 'Lintasan Maut'. MA jangka pendek boleh digunakan untuk dagangan intrahari, sebagai contoh, EMA dengan tempoh 5 dan 10.

Pedagang jangka panjang mungkin memilih lintasan SMA dengan tempoh 50 dan 200.

Selain itu, dari satu sudut, lintasan MA juga cenderung untuk berfungsi dengan lebih baik dalam pasaran dengan trend menaik, dan dari sudut lain, ia mungkin tidak bernilai dalam pasaran trend sisi atau yang sedang pulih.

Purata Pergerakan sebagai Tahap Sokongan dan Rintangan Dinamik

MA juga boleh digunakan sebagai sokongan dalam trend menaik dan rintangan dalam trend menurun. Sebagai contoh, trend menaik jangka pendek mungkin menemui sokongan berhampiran EMA 21 hari, manakala trend menaik jangka panjang mungkin menemui sokongan berhampiran SMA 200 hari.

SMA tempoh 50 dan 200 merupakan yang paling banyak diikuti pada carta harian dan sering mencerminkan tahap sokongan dan rintangan utama. Ambil perhatian bahawa tahap berkenaan adalah bukan dalam nilai tepat, dan MA sering kali mewakili kawasan sokongan dan rintangan. Tahap juga bersifat dinamik, kerana ia sentiasa mengalami perubahan berdasarkan tindakan harga yang terkini.

MA merupakan penanda berbilang wajah yang dapat membantu anda mengenal pasti trend, sokongan dan rintangan. Ia juga dapat menunjukkan waktu permulaan trend baru atau apabila sesuatu trend bakal mengalami pembalikan. Tetapkan tempoh yang berbeza bagi MA untuk mengenal pasti tindakan yang paling sesuai dengan strategi dagangan anda.

 

Start livechat